Lämpöpumppualalla riittää vilskettä

Lämpöpumput – 2000-luvun menestystarina

Lämpöpumppujen suosio on 2000-luvulla kasvanut räjähdysmäisesti. Omakotitaloissa niin maa- kuin ilmalämpöpumputkin ovat kasvattaneet suosiotaan moninkertaiseksi. Suomen lämpöpumppuyhdistys arvioikin Kauppalehden artikkelissa, että vuonna 2007 pumppuja oli yhteensä 200 000, ja vuonna 2017 lukumäärä oli yli nelinkertaistunut.

Miten lämpöpumput toimivat?

Lämpöpumput voidaan jakaa lämpöenergian ottotavan mukaan neljään ryhmään: ilmalämpöpumppuihin, maalämpöpumppuihin, poistoilmalämpöpumppuihin sekä ilma-vesilämpöpumppuihin. Tässä tekstissä keskitymme Suomen ylivoimaisesti yleisimpään lämpöpumpputyyppiin eli ilmalämpöpumppuihin. Niitä voidaan käyttää sekä lämmitykseen että viilennykseen. Lämmityskäytössä pumpun kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä sitoen lämpöenergiaa, minkä jälkeen se tiivistyy nesteeksi sisäyksikössä luovuttaen lämpöenergiaa. Luovutettu energia levitetään sisäilmaan tuulettimella. Viilennyskäytössä toimintaperiaate on vastakkainen: pumppu sitoo lämpöenergiaa sisätiloista ja luovuttaa sen ulos.

Onko ilmalämpöpumpun hankkiminen kannattavaa?

Ilmalämpöpumput ovat viime aikoina kehittyneet hurjasti, ja niiden ympärille on kasvanut iso bisnes. Iltalehden haastattelema energia-alan asiantuntija arvioi, että ilmalämpöpumppuun investoiminen on melko kannattavaa, mikäli se vähentää sähkön tai öljyn kulutusta. Motivan mukaan ulkoilman lämpötilan ollessa nollan tuntumassa on pumpun hyötysuhde korkeimmillaan.

Kuinka kalliita ilmalämpöpumput ovat?

Pumppujen hinta riippuu valmistajasta, tarvittavasta tehosta sekä halutuista ominaisuuksista. Asennuksen hinta puolestaan riippuu kohteesta. Alan toimijan mukaan nyrkkisääntö on, että 100 neliön lämmityskäyttöön tarkoitettu laite maksaa noin 2000 euroa asennettuna.

Kesän 2018 helteet pakottivat suomalaiset etsimään viilennyskeinoja

Viime vuosina Suomi on kokenut surkean kylmiä ja sateisia kesiä, mutta kesä 2018 oli monella tapaa superlatiivien kesä. Ilmatieteen laitos kertoo, että heinäkuu 2018 oli maamme historian kuumin. Koska maassamme ei juuri käytetä ilmastointilaitteita asunnoissa, koettiin monessa kodissa tukala kesä. Lehdet julkaisivat kilpaa viilennysvinkkejä kärsiville kansalaisille, mutta helteiden pituus ja paikoin trooppisiksi yltyneet lämpimät yöt tuottivat vaikeuksia.

Kesä oli ilmalämpöpumppualalle kulta-aikaa

Suomalaiset ryntäsivät helteillä kauppaan hakemaan viilennystä, ja pöytätuulettimet loppuivatkin hyvin nopeasti. Myös ilmalämpöpumppuja myyvillä, asentavilla ja huoltavilla yrityksillä piti kiirettä. Kauppalehti kertookin, että ilmalämpöpumpun asennusta sai jonottaa kolme viikkoa, ja erityisesti edullisimmat, pelkkää viilennystä tarjoavat lämpöpumput loppuivat hyvin nopeasti kaupoista. Moni asentaja joutuikin perumaan kesälomansa ja siirtämään sen talviaikaan.