Miten putkien elinikää voi pidentää kotikonstein?

Talojen putket ovat usein mielessä vain silloin, kun ne eivät toimi tai ovat jo menneen talven lumia. Putkiremontti voi kuulostaa pelottavalta asialta, mutta oman talon tai kodin putkien kunto on asia, jonka kanssa ei kannata leikkiä. Kun putkiremontti on tehty tai täysin uuteen taloon tai asuntoon päästään muuttamaan, kannattaa olla alusta asti tarkkana siitä, miten putkia kohtelee, esimerkiksi silloin, kun putket ovat jäässä. Mutta miten tavallinen ihminen voi edistää putkien hyvää kuntoa ja samalla ehkäistä niiden rappeutumista ennenaikaisesti? Lue tästä artikkelista ajankohtaisia vinkkejä aiheeseen liittyen.

Puhdista putket säännöllisesti ja huolehdi, ettei putkiin pääse mitään ylimääräistä

Yksi isoimmista syistä kutsua apuun putkiliike ja putkien ammattilainen on se, että ne ovat menneet pahasti tukkoon ja viemäri ei enää vedä. Erityisesti keittiön putket ja viemäri ovat paikka, joka menee helposti tukkoon ja kotikonstein ei saada viemäriä vetämään. Kun kokkaat ruokaa, ole siis tarkkana siitä, mitä esimerkiksi astioiden ja kokkausvälineiden mukana huuhtoutuu viemäriin: porkkanan palat ja karanneet spagetit eivät pitkällä tähtäimellä tee hyvää putkien kunnolle. Tätä voit välttää esimerkiksi suojaamalla lavuaarien pohjat niin, että vain neste pääsee suodattumaan läpi putkistoon. Säännöllinen puhdistus on myös suositeltavaa.

Erityisesti keittiön kohdalla on tärkeää myös se, että putkisto huolletaan säännöllisesti. Kaikista huolellisinkaan kokkaaja ei pysty välttämään sitä, etteikö viemäristöön joutuisi ollenkaan rasvaa. Viemäriin kannattaa laittaa siis tarpeeksi usein viemärinpuhdistusainetta, joka huuhtoo rasvan pois putkista. Rasva myös houkuttelee erityisesti kaupunkialueella rottia, jotka eivät ole useinkaan haluttu vieras kodin ympäristöön.

Opeta ja tarkkaile lapsia, jotta putkiin ei mene leluja

Jos olet perheellinen tai sinulla on usein lapsia vierailemassa kodissasi, pidäthän huolta siitä, että lapset tietävät miten viemäristön kanssa toimitaan. Hyvin usein putkiin joutuu esimerkiksi lasten leluja tai vaatteita, sillä lapset ovat uteliaita eivätkä aina tiedä, ettei viemäriin ja putkistoon saisi päästää mitään sinne kuulumatonta tavaraa tai materiaalia.

Viemäriputkiin joutunut lelu voi pahimmillaan aiheuttaa suurta vahinkoa putkistolle, joka tarkoittaa tietenkin myös suurta laskua. Ole siis tarkkana, kun lapset käyttävät esimerkiksi vessaa.