Suursähköyhtiö myös itään

Yksi kaikkien, ja kaikki neljä yhden puolesta

Valtakunnallinen sähköyhtiö on ollut Suomen uutisissa jo pitkään tapetilla -vaikka sellaista ei ole vielä näkynytkään, on sellainen ollut jo energiayhtiöiden mielikuvissa vuosikaudet. Nyt unelmat ovat toteutumassa, kun neljän eri maakunnan energiayhtiöt päättävät yhdistää voimansa ja perustaa uuden, kaikille yhteisen sähköyhtiön. Savon voiman, Kuopion energian, Jyväskylän energian ja Lappeenrannan energian yhdistäessä voimansa, tulisi Suomeen suuryhtiö, joka olisi meidän mittakaavallamme neljänneksi suurin myyntiyhtiö.

Aloittaessaan tämän kaltaisella suuryhtiöllä olisi noin 250 000 jo olemassa olevaa asiakasta, joka on aloittavalle yhtiölle valtavan suuri asiakasmäärä. Neljännesmiljoona sähkönkäyttäjää kaikista Suomen kotitalouksista on valtavan suuri siivu sähkön käyttäjiä, ja yhdistyneet voimalaitokset voivat tuoda tutun, mutta silti vielä paremman laitoksen kuluttajilleen. Suurella volyymilla toimiessaan, yhtiö tavoittelee myös uusia asiakkaita koko maan laajuisesti, ja varmasti nousee kärkikolmikon, Vattenfallin, Fortumin ja Helenin kanssa kahinoihin alta aikayksikön.

Valtakunnaisuus mittakaavassaan tuo yhtiölle valtavaa voimavaraa.

Yhtiön projektijohtaja, Juha Keskikarhu kertoo valmistelevansa uuden nimen sähköyhtiölle sitten vasta, kun sen kaikki päätökset on tehty perustamista varten. Kaikkien osapuolten kokoukset ja käsittelyt ovat parhaillaan käynnissä, ja uuden yhtiön tavoite olisi alkaa myymään sähköä jo loppuvuodesta 2018. Kun kyse on kuitenkin neljän eri, jo entuudestaan suuren sähköyhtiön yhdistymisestä, on varmaa, että kokoukset ja osapuolten kaupunkien kuulemiset vievät aikaa. Kuitenkin kun tavoite uuden yhtiön syntymisestä on jo niinkin lähellä kuin tänä vuonna, on jäljellä enää muodolliset seikat, allekirjoitukset ja osapuolten kuulemiset. Uusi yhtiö on jo tarkoin suunniteltu, ja tuleva tapahtumaan. Aikataulumuutokset tämänkaltaisissa asioissa ovat tietenkin aina hyvinkin todennäköistä -elleivät jopa varmoja.

Voimavara, minkä uusi yhtiö tuo tullessaan, on jo melko selvä, kun katsoo karttaa. Kuopion vaikutusalue Jyväskylän kautta, poikki koko itäisen Suomen, on niin laaja alue jo fyysisesti, että tulevan yhtiön osuus Suomen kartasta on vaikuttava. Kuitenkin kilpailutovereihin nähden, asuinalueiden tiheys vaikuttaa totta kai eniten. Varsinkin pohjoisen suuntaan mentäessä jokainen suomalainen ymmärtää, että välimatkat pitenevät sen myötä ja kulurakenne kasvaa, myös sähköyhtiöillä.