Sähköä pitäisi kunnioittaa, muttei pelätä

Vuonna 2017 Turkissa tapahtui vakava onnettomuus vesipuistossa. Kaunis päivä, jonka piti olla onnellinen ja rento, päättyi tragediaan, kun viisi ihmistä kuoli sähköiskuun. Vuonna 2011 puolestaan Thaimaassa lomaansa viettäneiden ruotsalaisnuorukaisten elämä päättyi suihkussa saatuun sähköiskuun.

Yleisesti ottaen käyttämämme sähkölaitteet ovat hämmästyttävän turvallisia: lähellämme vallitsee tappavia voimia vuorokauden ympäri, mutta vuosittain surmansa saa vain muutama henkilö sähköiskun seurauksena. Syy on selvä: sähkölaitteet ovat kehittyneet huomattavasti turvallisemmiksi ja sähkökytkentöjä tekeviltä henkilöiltä edellytetään ammattitaitoa.

Onko alalle saapumassa puutteelliset taidot omaavia henkilöitä?

“Sehän vielä tappaa jonkun”, kuuluvat Ylen artikkelin otsikon ensimmäiset sanat. Artikkeli kertoo eräästä ammattikoulusta, jonka entinen sähköalan opettaja on huolissaan oppilaitoksesta valmistuvien turvallisuudesta. Entisen opettajan mukaan oppilaitoksesta valmistuu oppilaita, joilla ei ole edes perusosaamista sähköalan töistä. Karuin esimerkki kertoo, että moni valmistunut ei osaa edes mitata jännitettä.

Oppilaitoksesta on tehty kantelu Aluehallintovirastolle, joka on pyytänyt lausuntoa koululta. Virasto ei pysty antamaan tarkempia kommentteja tapaukseen liittyen, mutta pitää ilmeisenä, että koulutuksen taso on kyseisen oppilaitoksen sähköalan yksikössä vaarantunut.

Kyseessä on vain yksi oppilaitos, eikä väitteiden paikkansapitävyydestä voi varmistua sataprosenttisesti. Viime vuosina ammattikoulut ovat kuitenkin kokeneet huomattavia leikkauksia, jotka ovat vähentäneet lähiopetusta ja siirtäneet opetusta työpaikoille. On huolestuttavaa, mikäli opiskelija ei saa oppilaitoksessa haluamaansa tietoa, vaan osa taidoista oletetaan opittavaksi työnantajan opastuksessa.

Sähköala – ammattiylpeydestä halpuutukseen ja hätäilyyn?

Suomi24:n keskustelupalstalla eräs sähköasentaja kertoo sähköasentajien ammattitaidon hävinneen. Hänen mukaansa 1990-luvun lopulla sähköasentajat olivat työmaan arvostetuimpia työntekijöitä, mutta uuden vuosituhannen puolella kilpailu voimistui ja alihankkijoiden käyttäminen yleistyi. Kirjoittaja uskoo, että omakotityömailla tilanne voi olla vielä pahempi kuin teollisuuskohteissa, joita hänen kirjoituksensa käsittelee.

Sähköasentaja kannattaa valita huolella

Alalta kantautuvat huolet edellyttävät tarkkuutta sähköasennuksia tarvitsevalta. Ennen asentajan palkkaamista kannattaakin varmistua, että hänellä on riittävä kokemus ja pätevyys suorittamaan asennustyö. Pelkkää hintaa ei kannata tuijottaa, sillä liian halvalla tarjottu urakka saattaa houkutella asentajaa työskentelemään liian hätäisesti, jolloin tulos voi olla hengenvaarallinen. Ota selvää asentajan aiemmin suorittamista asennuksista ja koulutuksesta.