Varsinais-suomen helleaalto koki tukalan taka-iskun

Vesikriisi on koetellut alkukesästä noin 55000 ihmistä

Varsinais-Suomen putkitöiden johdosta moni sai kokea valtaisan vesikriisin keskellä kesää, kun vedenjakeluhäiriö ulottui Varsinais-Suomessa myös Naantaliin ja Raision lähikuntiin. Vaikka alue ei sinänsä ollut mikään valtavan suuri, on kyseinen alue melkoisen tiheään asuttua, ja vieläpä rannikolla niin, ettei korvaavaa vettä voinut ajaa mereltä päin. Syynä oli rikkoontunut runkolinja Raision kohdalla. Korjaustöiden alkaessa huomattiin, että myös toinen runkolinja oli vaurioitunut, ja näiden korjaaminen vei kallisarvoista aikaa.

Nopea helpotus oli kuitenkin tulossa, sillä maan alla olevat putket kaivettiin nopealla aikataululla ylös, ja putsattiin desinfioiden niin, että vesi oli jälleen juomakelpoista, vain muutaman päivän korjaustöiden tuloksena. Korjaustöiden jälkeen putket täytettiin jälleen puhtaalla vedellä, ja vesihanoista tuli taas puhdasta, meille tuttua tavaraa. Korjauksien alun perin arvioitin kestävän vielä pidempäänkin, mutta putkimiehet ovat tunnettuja kätevyydestään, ja nopeudestaan, hommassa kuin hommassa. Esimerkkinä tästä voisi mainita tuiki tavallisen wc:n avauksen. Tee-se-itse- mies tekee työtä monta tuntia, ja kun vihdoin päättää kutsua putkimiehen, hän tulee ja hoitaa homman alle viidessä minuutissa. Samoin kävi runkolinjan vaurion kanssa, vaikka arvioksi sanottiin viikkoja, hoitui työ kuitenkin jo päivissä.

Puhdas vesi kuin itsestäänselvyys

Varmistaakseen, että vesi on varmasti puhdasta, vesinäytteitä otettiin kyseisellä vedenjakelualueella monta, ja luonnollisesti eri paikoista. Maanantaista perjantaihin kestävä katkos tunnetaan Suomessa nimellä ”kriisi” kun monissa muissa maissa kesäinen vedenjuoksun katkos on korjattavissa vasta kuukausien aikataululla. Erityisen kurjaksi vedenjakelun häiriön teki se, että kyseisellä ajanjaksolla todettiin erityisen kuuma helleaalto, jolloin juuri vesi on avainasemassa kuumuudesta selviämiseen.

Erityisen koomisen tilanteesta tekee kuitenkin juuri paikkakunnan läheisyys veden kanssa, vaikka sanotaan, ettei ilman vettä selviä, kuitenkin tiheään asuttu alue on hyvien vesiyhteyksien äärellä. Puhumattakaan siitä, että juotavaa vettä voi ostaa kaupasta vaivaisilla senteillä, Suomessa tapahtunut vesikatkos on aina nimellä ”kriisi”, vaikka ihminen olisi aivan veden ympäröimänä. Vesi, joka tulee hanasta, on ainut joka lasketaan kelpoiseksi vedeksi suomalaiselle. Muualla maailmassa, kriisi tulisi vasta sitten, kun vettä ei olisi saatavilla niistä läheisistä järvistä.